Агенцијата за разузнавање (АР) како посебен орган на државната управа и согласно Законот за АР е разузнавачка служба овластена за собирање, анализа и обработка на разузнавачки информации коишто се значајни за безбедноста, одбраната, политичките, економските и други интереси на Република Северна Македонија.

Мисија

Мисијата на АР е реализација на активности и развој на капацитети за навремен одговор на безбедносните закани, ризици и предизвици во тековниот и идниот период.

Визија

Агенцијата создава стратешки цели преку воспоставување идентификација, превенција, предвидување, рано предупредување и информирање.

Приоритети

Основни принципи врз кои се темели нашата работа се законитост, професионалност, објективност, транспарентност и заштита на човековите слободи и права.

ДЕБАТА СО ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - 18.02.2021


Заменик директорот на Агенцијата за разузнавање, Александра Бакревска Додовска, денеска во Центарот за европски стратегии...

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО АНБ - 10.02.2021


Директорот на Агенцијата за разузнавање, Еролд Муслиу, денеска, во просториите на Агенцијата за раузнавање ...

ИНТЕРВЈУ НА ДИРЕКТОРОТ ЕРОЛД МУСЛИУ ЗА ПОРТАЛОТ МКД.мк


Интервју со Директорот на Агеницјата за Разузнавање - Еролд Муслиу: Бугарија не е безбедносно прашање ...

СРЕДБА СО ПРЕТСТАВНИЦИ НА МПС

Директорот на Агенцијата за разузнавање, Еролд Муслиу денеска (17.09.2020) оствари средба со претставници ...

СООПШТЕНИЕ - 09.09.2020

На 09.09.2020 г., во официјална посета на Агенција за разузнавање (АР) на Репубика Северна Македонија беше командантот на мисијата на КФОР ...

ИНТЕРВЈУ НА ЕРОЛД МУСЛИУ ЗА РСЕ

Добиваме нови информации за „Диво насеље“. Не исчезнаа сите тајни со загинувањето на дел од водачите на кумановската група ...

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ - 03.06.2020

Директорот на Агенцијата за разузнавање на Република северна Македонија г. Еролд Муслиу не е член на ниту една политичка ...

ДЕН НА АР - 29.03.2020

Одбележувањето на Денот на АР е повод сите вработени да се чувствуваат горди на институцијата во која работат. Оваа година прославуваме 25 ...

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ - 13.02.2020

Агенцијата за разузнавање изразува жалење за неконструтивниот пристап на опозицијата при донесувањето на новиот закон...

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ НА МПС - 13.02.2020

Македонскиот полициски синдикат, кој преку свои делегирани преставници активно учествуваше во изготвувањето на новиот предлог закон...

СРЕДБА МПС - АР

Денес на 23.01.2020, претседателот на Македонскиот полициски синдикат д-р Марјан Кицев одржа средба со директорот на Агенција за разузнавање (АР), г. Еролд Муслиу...

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ

Имајќи предвид дека за првпат после 25 години во собраниска процедура е нов закон за Агенција за разузнавање ...

ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ

На 24.12.2019, претседателот на Република Северна Македонија, д-р Стево Пендаровски беше во посета на Агенција за разузнавање (АР)...

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ

Агенцијата за разузнавање е изненадена и изразува жалење што политичката партија ВМРО-ДПМНЕ избра на ваков начин да комуницира ...

ИНТЕРВЈУ НА ЕРОЛД МУСЛИУ ЗА ДВ

Ќе работиме на засилување на човечкиот потенцијал и на техничките капацитети заради идентификација и реакција на современите закани ...

СООПШТЕНИЕ

За првпат, Агенцијата за разузнавање...

СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ

Првата универзитетска програма за стручно и професионално усовршување за разузнавање ...

ПОКАНА ДО МЕДИУМИТЕ

Свечено отпочнување на програмата за стручно и професионално усовршување за разузнавање ...

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Вo пoследните некoлку дена во разни медиуми искажани се многу невистини околу работата на Агенцијата за разузнавање ...

Средба на шефови на служби

Во рамките на процесот Брдо-Бриони, Агенцијата за разузнавање на Република Северна Македонија (АР) организираше средба на шефови ...

Делегација на ЕУ во посета на АР

Борбата против меѓународниот тероризам, справувањето со странски борци и влијанието на надворешни фактори врз процесот ...

Безбедносни трендови

Улогата и влијанието на интернетот во разузнавањето и ерозијата на довербата во институциите на државата беа во фокусот ...

Меморандум за соработка

Директорот на Агенцијата за разузнавање, д-р Зоран Иванов и деканот на Факултетот за детективи и криминалистика ...

Меморандум за соработка

Директорот на Агенцијата за разузнавање Зоран Иванов и ректорот на Прв приватен универзитет ФОН Нано Ружин потпишаа меморандум за соработка...

Договор за соработка

Директорот на Агенцијата за разузнавање Зоран Иванов и деканот на Факултетот за безбедност – Скопје Никола Дујовски потпишаа анекс меморандум ...

Мигрантска криза

Согласно проценките на АР, вкупната бројка на мигранти која транзитираше низ Република Северна Македонија, а за кои од оправдани причини институциите ...

Тековни предизвици

Кoи се предизвиците по затворањето на балканската мигрантска рута која поминуваше низ територијата на Република Северна Македонија? Главни задачи на Агенцијата ...

Во екот на бегалската криза

Повеќе од половина милион лица транзитираа низ Република Северна Македонија во првата половина од 2015 година, период во кој од 5.000 до 10.000 бегалци ...

Соопштение МПС

Македонскиот полициски синдикат и Агенцијата за разузнавање на Република Северна Македонија Ве информираат дека на 13.06.2017 година, раководствата на двете организации предводени од ...

Сооопштение

Агенцијата за разузнавање (АР) на Република Северна Македонија и Безбедносно – информативната агенција (БИА) на Република Србија на состанокот одржан на ...

Announcement

At the meeting held in Belgrade, on June 08, 2017, the Intelligence Agency (AR) of Republic of Macedonia and Security Information Agency (BIA) of Republic of Serbia ...

Соопштение до јавноста

Агенцијата за разузнавање (АР) изразува жалење и го осудува инцидентот кој се случи пред арената "Филип Втори" во Скопје за време на Супер Купот, а во кој ...